گیمیفیکیشن چیست؟

بنابر تعریف منابع فعال در زمینه بازی سازی، این روش به مفهوم بهره مندی از عناصر بازی و ساز و کارهای عملکردی آن در زمینه‌ های مختلف است، که فقط مربوط به بازی ها نیست مانند بازاریابی ویروسی، تجارت و رسانه و آموزش. البته اینکار نیز به منظور مشارکت کاربران در حل مشکلات، دستیابی به اهداف، افزایش تعامل و مشارکت فرد انجام می گردد. گیمیفیکیشن به بیانی دیگر همان استفاده از عناصر بازی در محیط های بدون نام است که به کاربران شبکه های اجتماعی این امکان را می ‌دهد تا برای فعالیت های روزمره خود مانند سفارش قهوه یا تماشای فیلم بتوانند پاداش کسب کنند.

به همان شکل که تجارت الگو بازی را در کمپین های بازاریابی، محصولات مصرفی و برنامه های آنلاین قرار می ‌دهند، باعث افزایش تعامل کاربر هم به مرور می ‌شوند. تا چندی پیش این حوزه تنها به بازی سازی های رایانه ای محدود می شد اما چند سال پیش با ورود سبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام به حوزه کسب و کار، مشخص شد که گیمیفیکیشن بیش از آن که تصورش را بکنید می تواند در پیشرفت کسب و کار موثر باشد. این روش داده های رفتاری مشتری و بینش ارزشمندی از فعالیت های مشتری را در اختیار مشاغل قرار می ‌دهد. این اطلاعات شامل بخشی از جریان بزرگ داده است که می ‌تواند به مشاغل کمک کند تا روش های عملیاتی خود را بهبود بخشند و فرصت های جدید بازاریابی را شناسایی کنند. شما زمانی که بتوانید حداکثر درخواست مخاطبان را شناسایی کنید، قطعا می توانید بهتر برای آن برنامه ریزی کنید.

مقاله پیشنهادی : گیمیفیکیشن در کسب و کار

تاریخچه گیمیفیکیشن

این الگو اولین بار در سال 2002 توسط نیک پِلینگ، برنامه ‌نویس انگلیسی استفاده شد. به لطف فورسکوئر شبکه اجتماعی برای جستجو و کشف سرویس ‌های اطراف در سال 2009 به شهرت رسید. از سال 2012 گیمیفیکیشن رسما وارد چرخه تجارت الکترونیک شد. اکنون موضوع گیمیفیکیشن داغ‌ تر از همیشه است و مردم به دنبال پیاده‌ سازی آن در تمام جهات زندگی و به خصوص کسب و کار هستند. نقش این الگو به قدری پررنگ شده است که تقریبا می توانیم آن را تمام جنبه های زندگی خود ببنیم.

نمونه های گیمیفیکیشن

چندین و چند سازمان معتبر جهانی وجود دارند که برای جلب نظر مخاطبان و افزایش بازدید وبسایت خود اقدام به استفاده از گیمیفیکیشن کرده اند. البته هدف کاری و خواسته آن ها از مخاطب در هرکدام متفاوت است اما مهم این است که آن ها توانسته اند با روش گیمیفیکیشن به بیشترین درصد مخاطب در حوزه اینترنت دست پیدا کنند. در اینجا ما سعی کرده ایم برخی از مهم ترین و مفید ترین نمونه های مطرح شده برای گیمیفیکیشن را به شما معرفی کنیم.

  • نیروهای نظامی

مدتی طولانی است که نیروهای نظامی در حال استفاده از گیمیفیکیشن در وب سایت ها به عنوان راهی برای استخدام هستند. مخاطبان می‌ توانند بازی‌ های آموزش نظامی‌ را به عنوان راهی برای افزایش علاقه به عضویت در نیروهای مسلح انجام دهند. که در این موارد گیمیفیکشن تا به حال به معنای واقعی توانسته برای ارتش ها موفق عمل کند.

  • برند نایک

این برند مشهور ورزشی یک گیمیفیکیشن طراحی کرده که به مخاطبان این امکان را می ‌دهد تا در چالش های ورزشی ‌با هم رقابت کنند. این فعالیت های بدنی بر اساس یک سیستم کسب امتیاز توسط نایک با ارائه ی جوایز مجازی برای کاربران در نظر گرفته شده اند. این برنامه به کاربران امکان می ‌دهد تا نتایج خود را فوراً در صفحات شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارند. خود این شرکت در آمار هایی که منتشر کرده است، بیان می دارد که گیمیفیکیشن توانسته فروش محصولات آن ها را حتی تا 120 درصد هم افزایش دهد.

  • استارباکس

یکی از بهترین برنامه ها را در سطح جهان دارد. این شرکت اپلیکیشنی را پیاده سازی کرده است که به مشتریان وفادار امکان جمع آوری امتیازهایی را می‌ دهد که به دنبال جمع آوری این امتیاز ها می ‌توانند از نوشیدنی ها و جوایز رایگان بهره ببرند. در حقیقت گیمیفیکیشن در این برنامه بسیار الگودار و هدفمند و همچنین پرقدرت پیاده سازی شده است. شما با رقابت در این بازی ها امتیاز جمع آوری می کنید و بعد از مدتی می توانید از محصولات به شکل رایگان استفاده کنید اما خبر ندارید که شما برای ورود و بازی کردن و جمع آوری امتیاز، از قبل هزینه محصولات را به پرداخت کرده اید.

  • سامسونگ

این برند برای ایجاد محبوبیت در مخاطبان خود برای این که تعامل مفیدتر و یادگیری بهتری با کمک یکدیگر داشته باشند، عملکردی را ارائه داده است که کاربران را قادر می ‌سازد تا کلیپ ها را مشاهده کرده و در مورد مسائل مرتبط با آن با همدیگر بحث کنند. در انتها نیز فعال ترین از میان آنها از نشان پیشرفت کسب می ‌کند. به این شکل از بهره وری از گیمیفیکیشن در حوزه اینترنت، متود آموزش محور گفته می شود. این روش می تواند در مسائل دیگر مانند آموزش مباحث درسی هم به کارگیری شود.

  • نیسان

این برند با بهره گیری از عملکرد گیمیفیکیشن در مدل های خود کارکرد راننده را با دیگران مقایسه کرده و به برندگان مدال برنز، نقره و طلا اهدا می کند. این شکل از استفاده چندین مزیت دارد که بزرگ ترین آن تبدیل رانندگان به افرادی که بهترین کارایی را دارند هست. رانندگان برای کسب مدال ها تمام تلاش خود را برای خدمت رسانی به کار می گیرند.

  • دوولینگو

یک بازی حرفه ای برای کسانی است که تمایل دارند زبان تازه ای را بیاموزند. در این گیمیفیکشن مراحل گوناگون مورد نیاز برای یادگیری را در سطوح حرفه ای آموزشی به خوبی به شما منتقل می کند.همچنین این برنامه فوق العاده کاملا رایگان عرضه شده است. در حال حاضر این برنامه یکی از سرآمدهای استفاده از گیمیفیکیشن در حوزه کسب و کار به حساب می آید.

  • مایکروسافت کدهانت

یک بازی تقریبا جدید است، که توسط مایکروسافت ایجاد و طراحی شده. هدف این برنامه، آموزش برنامه نویسی به زبان سی شارپ یا جاوا است. در حال حاضر این بازی دارای ۱۴ سطح دشوار و در حال رشد است که هدف آن ایجاد یک روند یادگیری تدریجی و توسعه نرم افزار است. این برنامه یکی از پرفروش ترین اپ ها در حوزه گیمیفیکیشن محسوب می شود.

  • گوگل اینگرس

این مورد امکان دارد تنها یک بازی به نظر برسد، اما واقعیت این است که گوگل از این بازی برای گردآوری داده های ارزشمندی به کمک کاربران آن استفاده می ‌کند. این بازی با استفاده از واقعیت افزوده، در یک صحنه علمی‌ تخیلی بازیکنان را به دو دسته تقسیم می‌کند. و هدف این بازی ایجاد، زمینه ‌های کنترل همزمان با گرفتن پورتال ها است. گوگل به کمک این بازی اطلاعات مورد نیاز را از شما کسب می کند و بعدا از این اطلاعات برای نمایش تبلیغات یا بازاریابی استفاده می کند. قطعا بازاریابی و تبلیغات نمایش داده شده برای شما با سایرین متغییر خواهد بود.

  • فولدیت

در واقع یک بازی آنلاین در مورد پروتئین های تاشو است. این بازی با استفاده از روش جمع آوری انبوه، به دانشمندان کمک می ‌کند تا با هدف قرار دادن و از بین بردن بیماری های موجود در میان سایر یافته های تغییر دهنده زندگی، راه حل هایی برای حل مشکلات دنیای واقعی پیدا کنند. این مورد نشان دهنده قدرت گیمیفیکیشن حتی در حوزه های علمی هست.

  • بازی صلح جهانی

این بازی در حقیقت یک سیمولیتور سیاسی است که براسای بحران های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی و تهدید جنگ است و موضوعی است که جهان اغلب با آن روبرو می ‌شود. هدف از این بازی دستیابی به رفاه جهانی با کمترین میزان مداخله نظامی ‌است. دانش آموزان در طول این بازی به درک بیشتری از تأثیر اطلاعات دست پیدا می ‌کنند و از طریق تصمیمات و توافق نامه های خود بین تیم ها مسیر ایجاد جهانی بهتر را پیدا خواهند کرد. این بازی حتی نامزد دریافت نوبل صلح هم شده است و نشانی کامل از قدرت گیمیفیکیشن به حساب می آید.

  • جهان بدون نفت

هدف از ایجاد شدن این گیمیفیکیشن در حقیقت این بود تا به ملت ها دانشی در مورد روش های جلوگیری از کاهش و نبود جهانی پنفت در آینده بدهد. همچنین به منظور جلوگیری از این اتفاق یک سری برنامه ریزی ها و راه حل های مهندسی را به مردم ارائه می ‌دهد. این گیمیفیکیشن جایزه محیط زیست را هم دریافت کرد.

عملکرد گیمیفیکیشن در بازاریابی

گیمیفیکیشن ها در حقیقت الگوهای حرفه ای یک کسب و کار قدرتمند به حساب می آیند. برای ایجاد این الگو فقط باید تعداد زیادی از سیستم های بازی جدید را که هر ساله وارد بازار می ‌شوند، بررسی کنید. معمولاً این نوع بازی ها به منظور سرگرمی، گذراندن وقت و بالا بردن امتیاز یا جوایز ایجاد می شوند.

امروزه صاحبان مشاغل و بازاریابان باهوش، با در اختیار گرفتن مسئولیت این بازی ها و استفاده از آن ها برای اهداف خود صنعتشان را به خوبی می چرخانند. مقاله ای که در سال 2018 در مورد تاثیر بازی های رایانه ای بر کسب و کار نوشته شد نشان می دهد که تا چه اندازه گیمیفیکیشن توانسته است بروی وفاداری مخاطبان تاثیر گذار باشد. بسیاری از برندهای بزرگ جهانی مانند سامسونگ توانسته اند با به کار گیری این متود، کسب و کاری فعال تر و پیشروتر بنا نهند. برای دریافت خدمات منتور کسب و کار با شرکت پویا فراز تماس بگیرید.

اصول اولیه طراحی گیمیفیکیشن

برای پیاده سازی یک گیمیفیکیشن موفق رعایت برخی اصول زیر الزامی است:

  • انتخاب هدف

شما اول باید بدانید که از به کارگیری این الگو در کار خود چه هدفی دارید؟ مثلا وفادارسازی کاربر، افزایش ورودی ها، کسب نتایج بهتر، زمانی که کابر روی چیزی صرف می‌کند بیشتر شود و… . فرض کنید در این مثال هدف افزایش فروش است.

  • تعیین رفتار

زمانی که هدف گیمیفیکیشن خود را تعیین کردید، باید بفهمید که می ‌خواهید مخاطب را به انجام چه کاری تشویق کنید. چون کابران باید کاری انجام دهند که شما به آن هدف برسید.

  • تعیین کردن مخاطبان

همه شما مخاطبانی دارید. آن‌ ها مهره های بازی شما هستند که البته قابلیت های متفاوتی از هم دارند، با انگیزه‌ های مختلفی از هم. شما باید تعیین کنید که چه افرادی با چه ویژگی‌ های بازیکنان شما خواهند بود.

  • تعیین کردن سیستم

اصلی ترین بخش فرآیند پیاده سازی است زیرا همه چیز را معنا می دهد. بر طبق 3 مرحله قبل باید مشخص کنید که کدام رانه‌ ها و تکنیک‌ ها می‌ تواند به کار گرفته شود تا بازیکن شما، اقدام مورد نظر را انجام دهد و شما را به هدفتان برساند.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.