UI طراحی رابط کاربری

برترین مزیت هر عنصری، کاربری آن است. برای مثال وقتی می‌ خواهید یک در را باز کنید از دستگیره استفاده می ‌کنید. بدون دستگیره در باز و بسته نمی ‌شود و به همین دلیل قابلیت استفاده ندارد. وقتی می‌ خواهید از یک چاقو استفاده کنید، دسته آن را می‌ گیرید. بدون دسته، مجبور بودید تیغه چاقو را با دست بگیرید که هم خطرناک است و هم استفاده از آن راحت نیست. در حقیقت هر چیزی که باعث شود بتوانیم از یک محصول استفاده کنیم، رابط کاربری نام دارد.

UI همان رابط کاربری مورد نظر ما هست اما از این اصطلاح ما در دنیای برنامه نویسی و طراحی وب استفاده می کنیم. UI شاخه ها و ویژگی های گوناگونی دارد و در آن به بررسی این موضوع پرداخته می شود که رابط کاربری یک سایت در عین زیبا بودن، کارایی لازم را داشته باشد. در دنیای تجارت الکترونیک UI بسیار مهم است. امروزه UI را فضایی می ‌دانند که تعامل میان انسان و ماشین در آن رخ می ‌دهد. با رواج استفاده از کامپیوتر و دیگر ابزارهای دیجیتال، دانش طراحی UI نیز شکل گرفت. دانشی که هدفش ارائه محصولاتی با قابلیت استفاده آسان به کاربران است. برای دریافت مشاوره دیجیتال مارکتینگ اینجا کلیک کنید.

مقاله پیشنهادی : UX (طراحی تجربه کاربری)

توسعه فناور پویا فراز

تاریخچه UI

برای درک بهتر باید اول تاریخچه آن را بدانیم. با پیدایش ویندوز سریعا مشخص شد که داشتن یک رابط کاربری دیجیتال که خوشایند کاربر باشد، جهت طراحی تجربه کاربری ماندگار و لذت ‌بخش، ‌جزئی ضروری محسوب می ‌شود. با این حال علی ‌رغم این انقلاب بزرگ، همچنان تا سال 2007 یعنی سالی که شرکت اپل با معرفی نخستین گوشی iPhone این حوزه از فناوری را دگرگون ساخت، هنوز عمق تحول در طراحی UI مشخص نشده بود.

به این ترتیب با معرفی یک رابط کاربری که عملا برای موبایل ها طراحی شده‌ و مجهز سیستم تاچ بود، تدوین رابط کاربری برای همیشه متحول شد. امروزه اغلب کسب و کارها، تأثیر این رابط کاربری عالی را برای ساخت حس وفاداری مشتری و شناسایی برند درک کرده ‌اند. طراحی خوب رابط کاربری موجب جلب توجه بازدید کننده و مشتری می ‌شود و امکان تعامل بین کاربر و کسب‌ و کار را تسهیل می‌ کند. در کل ترقی کسب و کار شما به UI سایت بستگی دارد.

مهم‌ ترین اجزای رابط کاربری کدام هستند؟

بخش ها UI المان ‌هایی هستند که ما برای تولید ‌سایت یا اپلیکیشن ایجاد می‌ کنیم. این ‌ها نقاط ارتباطی برای کاربر هستند، زیرا کاربران به کمک آن ‌ها راه خود را می ‌یابند. این بخش شامل دکمه‌ ها، نوارهای اسکرول، تا آیتم ‌ها متن و چک‌ باکس‌ ها می‌ شود. اجزای UI به طور معمول در یکی از چهار دسته زیر قرار می‌ گیرند.

  • کنترل‌ های ورودی

کنترل ‌های ورودی به کاربران امکان وارد کردن اطلاعاتی را در سیستم می‌ دهند. برای نمونه اگر لازم باشد که کاربران کشور محول سکونت خود را تعیین کنند، می‌ توان از یک کنترل ورودی برای فراهم ساختن امکان این کار استفاده کرد.

  • اجزای ناوبری

اجزای ناوبری به کاربران کمک می‌ کنند که به گشت ‌و گذار در بخش ‌های مختلف یک محصول یا وب‌ سایت بپردازند. اجزای رایج ناوبری شامل نوارهای زبانه ‌ای روی دستگاه iOS و منوی همبرگری در گوشی‌ های اندرویدی است.

  • اجزای اطلاعاتی

این موارد به اشتراک دیتا با استفاده کننده می ‌پردازند. این دیتاها می ‌تواند شامل نوتیفیکیشن‌ ها، نوارهای پیشروی، کادرهای پیام، و پنجره ‌های پاپ ‌آپ باشد.

  • کانتینرها

کانتینرها مانند یک آکاردئون محتوای مرتبط را در کنار هم نگه می ‌دارند. آکاردئون یک لیست با انباشت عمودی از آیتم‌ ها است که از کارکرد نمایش بهره می ‌جوید.

مفاهیم طراحی خوب UI چیست؟

زمانی که یک رابط به خوبی طراحی شود، به یک تجربه بی‌ نقص برای کاربر تبدیل می شود، اما یک رابط کاربری با طراحی ضعیف به این معنی است که کاربران نمی ‌توانند وظایف خود را انجام دهند. در این بخش پنج مفهوم مهم طراحی رابط کاربری را با هم مرور می ‌کنیم.

  • کاهش بار شناختی

منظور از بار شناختی UI در حقیقت مقدار توان پردازش ذهنی است که یک کاربر برای استفاده از یک محصول باید به کار بگیرد. کاربران در زمان مواجهه با حجم زیادی از اطلاعات، جزییات مهم را گم می ‌کنند، سردرگم می ‌شوند، و یا حتی وب ‌سایت یا اپلیکیشن را به کلی ترک می ‌کنند. برای این که بار شناختی در کمترین مقدار ممکن باشد، باید از کاربرد لینک‌ های قدیمی، تصاویر نامرتبط و متون بی ‌معنی خودداری کنید. به جای آن باید مفاهیم کلی سازمان ‌دهی محتوا مانند گروه‌ بندی آیتم‌ های مرتبط، استفاده از نقاط بولت و … بهره ببرید.

  • انسجام

انسجام در یک UI به مشتریان اجازه می ‌دهد که دانش کنونی خود را به درستی به کار بگیرند و مفاهیم جدید را تند‌تر یاد بگیرند. همچنین به این معنی است که کاربران می ‌توانند از هدر دادن زمان خود برای درک تفاوت ‌ها در کنترل ‌ها یا دستورهای خاص خودداری کنند و به جای آن روی حل مسئله تمرکز داشته باشند. در نهایت، انسجام موجب شناخته شدن و پیش‌ بینی ‌پذیری طراحی اینترفیس می ‌شود.

  • ترجیح شفافیت بر پیچیدگی

برای این که فرد بتواند آنچه از طریق رابط کاربری با آن ارتباط دارد را بهتر درک کند، طراحی UI باید هیچ سردرگمی ایجاد نکند. شفاف و سرراست ساختن اینترفیس موجب افزایش اعتماد به نفس کاربر می ‌شود و به آن‌ ها انگیزه می‌ دهد تا به تعامل با اینترفیس تداوم ببخشند.

  • ایجاد حس مدیدیت

افراد دوست دارند حس کنند روی خود و محیط مدیریت دارند. اپ های بد‌ از طریق واداشتن افراد به ارتباطات ‌های طراحی نشده، مسیرهای سردرگم ‌کننده و خروجی‌ های گیج‌ کننده، این حس کنترل را از کاربران می ‌گیرند. شما با استفاده از نمایش مداوم وضعیت سیستم، توضیح هشدارها و ارائه درکی از آنچه کاربر در هر بخش باید انتظار داشته باشد، می ‌توانید این حس کنترل را در کاربران خلق کنید.

طراحی واکنش ‌گرای UI

پیاده سازی واکنش ‌گرا به آن دسته پیاده سازی گفته می ‌شود که بر اساس اندازه صفحه، نوع پلتفرم و جهت‌ گیری، مستقیماً به رفتار و محیط بستگی دارد. این رویه شامل یک آمیزه از گرید‌ها و لی‌ آوت ‌ها، تصاویر و استفاده هوشمندانه از کوئری ‌های مدیای CSS است. زمانی که یک وب ‌سایت معمولی را روی رایانه دسکتاپ مشاهده می ‌کنیم، این سایت می ‌تواند سه ستون داشته باشد.

اما زمانی که همان لایه را روی یک موبایل می ‌بینیم، ممکن است مجبور باشید به صورت افقی اسکرول کنید یا اجزای خاصی را پنهان سازید. با این حال اگر یک سایت از طراحی واکنش ‌گرا استفاده کند، نسخه موبایل این وب ‌سایت به صورت خودکار طوری تنظیم می ‌شود که یک ستون منفرد را نمایش دهد و تصاویر را با جای معوج کردن، تغییر اندازه می ‌دهد. این امر سبب می شود که هم کاربر موبایلی و هم کاربر دسکتاپ از وب سایت لذت ببرند و بتوانند سریع تر به هدف خود برسند.

اصول UI

قبل از هر کاری شناخت اصول در UI مهم ترین کار است. اصولی که یک طراح حرفه ‌ای هنگام اجرای پروژه آن‌ ها را در ذهن دارد و رعایت می‌ کند. پنج اصل اساسی طراحی UI وجود دارند که عبارتند از:

  • حفظ ساختاربندی

منظور این است که UI باید هدف داشته باشد. نظم و ساختاری روشن و مشخص، که افراد بتوانند آن را بفهمند. نباید چیزهای بی ‌ربط را در کنار هم قرار بدهید. دسته ‌بندی مشخص داشته باشید. در یک نگاه به محصول، کاربر باید بتواند بخش ‌های مختلف را تشخیص بدهد. باید بداند برای رفع هر یک از نیازهای خود به کدام بخش مراجعه کند.

  • رعایت سادگی

سایت ‌ها با گذر زمان حرفه ای ‌تر می ‌شوند و در همین زمان، رقابت بر سر سادگی است. از گوشی‌ های تلفن همراه گرفته تا سایت‌ های فروشگاهی، نمونه‌ ای موفق ‌تر است که در طراحی UI آن اصل سادگی بیشتر رعایت شده باشد. مهم نیست تکنولوژی چقدر پیچیده است، کاربری را آسان نگه دارید.

  • قابل دید بودن

به این مورد اصل پدیداری هم گفته می شود که یکی دیگر از اصول مهم طراحی رابط کاربری است. این که چه المان هایی را در معرض دید فرد قرار می ‌دهید، اهمیت زیادی دارد. در نظر داشته باشید که کاربر تنها باید چیزهایی را ببیند که به آن‌ها نیاز دارد.

  • اصل انعطاف ‌پذیری

رابط کاربری را با کم ترین درصد احتمال ایجاد مشکل تولید کنید. پایه را طوری ایجاد کنید که تحمل بالایی نسبت به ارور داشته باشد.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.