UX (طراحی تجربه کاربری) چیست؟

UX به نحوه ارتباط شخص با یک محصول اشاره دارد. برای مثال زمانی که می ‌خواهیم در یک اتاق چراغی را روشن کنیم با یک کلید تعامل داریم. این ‌که این سویچ یا کلید چطور طراحی شده باشد و مواردی از جمله رنگ، ابعاد و طرح آن چگونه باشد بر احساس ما بر نحوه تعامل با این محصول تأثیر می ‌گذارد.

در دنیای طراحی دیجیتال نیز UX به هر چیزی که بر تعامل کاربر با یک محصول دیجیتال تأثیر می‌ گذارد، اشاره دارد. برای مثال این ‌که یک فرد در همان ابتدای ورود به یک ‌سایت یا اپلیکیشن چطور با آن ارتباط برقرار کند، موارد موردنظر خود از جمله دکمه خرید، نوار اسکرول، دکمه هوم، بخش وبلاگ سایت را چگونه و با چه سرعت و میزان آسایشی پیدا کند و … به موضوع UX یا طراحی تجربه کاربری آن سایت یا نرم افزار مربوط می‌ شود. هنگامی‌ که افراد از محصول، سایت یا اپلیکیشنی استفاده می ‌کنند، معمولا تجربیات خود را بر اساس معیارهای زیر ارزیابی می‌ کنند:

  • ارزش

آیا این محصول یا سایت به من ارزش می‌دهد؟

  • عملکرد

آیا این محصول یا سایت عملکرد مثبتی برای من دارد؟

  • قابلیت استفاده آسان

آیا این محصول یا سایت قابلیت استفاده آسان دارد؟

  • برداشت کلی

به‌ طور کلی آیا استفاده از این سایت یا محصول برای من خوشایند است یا خیر؟

تقسیم بندی های UX

درون حوزه طراحی UX شاهد دسته‌ بندی ‌هایی گوناگون هستیم.

  • طراحی تعامل

یکی از دسته ‌های طراحی UX در دنیای اینترنت، طراحی تعاملی است. درست همانطور که از نام آن می ‌توان حدس زد، همه ‌چیز راجع به تعامل میان کاربر و یک محصول است. هدف نهایی از این تعامل هم آن است که تجربه ‌ای خوشایند برای کاربر رقم بزند.

  • طراحی بصری

در این جا طراحان از حجم زیادی گزینه مختلف مانند تصویرسازی‌ ها، عکس ‌ها، تایپوگرافی، فضا، قالب ‌ها و رنگ‌ ها برای بهبود UX بهره می ‌گیرند. برای دستیابی به یک طراحی بصری موفقیت ‌آمیز لازم است از قواعد طراحی هنری مانند تعادل، فضا کنتراست به خوبی پیروی شود. رنگ، شکل، ابعاد و دیگر فاکتورها هم تاثیری چشمگیر بر طراحی بصری می ‌گذارند.

  • پژوهش روی کاربران

تحقیق روی افراد یکی دیگر از عناصر مهم در پیاده سازی UX به حساب می ‌آید. از طریق این کار سازمان ها می‌ توانند خواسته ها و نیازهای مشتریان و کاربران را شناسایی کنند. در نهایی ترین حالت، وب ‌سایت یا اپلیکیشن شما باید مشکلی را حل کند و بنابراین بسیار مهم است که دقیقا بدانید مشتریان با چه مشکلات دست و پنجه نرم می‌ کنند. بدون این کار، طراحان شما صرفا باید با گمانه ‌زنی کار خود را پیش ببرند.

  • معماری اطلاعات

سازندگان سایت از معماری اطلاعات برای پیکربندی محتوا بهره می برند تا کاربران بتوانند به سادگی به داده‌ های مورد نظر خود دست پیدا کنند. از معماری اطلاعات در وب‌ سایت‌ها، موبایل‌ های هوشمند، اپلیکیشن ‌ها و حتی در بسیاری از اماکن فیزیکی که به آن ‌ها مراجعه می ‌کنیم، استفاده می ‌شود. سهولت استفاده و اکتشاف ‌پذیری دو فاکتور بسیار مهم در دنیای معماری اطلاعات هستند و به همین خاطر است که ارتباطی تنگاتنگ با طراحی تجربه کاربری نیز دارد.

قواعد طراحی UX

UX دنیایی دائما در حال تحول است، اما قوانین پایه ای آن همواره یکسان باقی می ‌مانند. طراحان از سوی دیگر باید به تعیین بپردازند که از منظر تعادل بصری به دنبال چه چیزی می‌ گردند. وضوح و اختصار بسیار مهم است. طراحی‌ UX شما باید نوآورانه باشد و مهم‌ تر از هر چیز، به نیازهای کاربران پاسخ دهد. اگرچه طراحی UX از ترندها و تکنولوژی ‌های جدید تاثیر می‌ پذیرد، برخی قواعد بنیادین در گذر زمان به قوت خود باقی مانده‌ اند. این قواعد به طراحان کمک می‌ کنند که با یک روش ‌شناسی مشخص، به سراغ مشکلات و چالش ‌های گوناگون بروند و در این مسیر، پایدار و متمرکز باقی بمانند. این قواعد عبارتند از:

  • زمینه ‌سازی کردن

کاربر باید به خوبی متوجه شود که در کدام نقطه قرار دارد. آن ‌ها هیچوقت نباید با احساس گم شدن یا تحت فشار قرار گرفتن روبه‌ رو شوند. طراحی UX شما باید به‌گونه ‌ای باشد که آن‌ها را در سفرشان راهنمایی کند.

  • انسانی بودن

هیچ کاربری از این احساس که در تعامل با یک ماشین است، لذت نمی ‌برند. تنها در صورتی قادر به کسب اعتماد کاربران خواهید بود که هویت برند را به آن ‌ها نشان داده و دسترس ‌پذیری را با خود به ارمغان آورید.

  • جستجو پذیری

کاربران از اتلاف وقت لذتی نمی ‌برند. در یک طراحی UX موفقیت ‌آمیز، ناوبری در رابط کاربری و یافتن آن ‌چه نیاز است با سهولت هرچه تمام‌ تر امکان ‌پذیر می‌ شود.

  • عدم سخت‌ گیری

طراحی UX پایدار و سرراست باعث می‌شود ارتباط خوبی با کاربران خود برقرار کنید. در صورتی قادر به شکل دادن ارتباطی معنادار با کاربران خود خواهید بود که تجربه‌ای غیر سختگیرانه و رضایت ‌بخش برای آن‌ها تدارک ببینید.

  • سادگی

اجباری به المان های زیبا و زیاده روی یا توضیحات بی‌ خود نیست. به سرعت سراغ اصل مطلب بروید. بگذارید صادق باشیم، این روزها برهه تمرکز همه کاهش یافته و باید خیلی سریع نیاز یا خواسته کاربران را برطرف سازید.

آیا UX روی سئو تاثیر دارد؟

در دنیای اینترنت باید گفت سایت ‌هایی که از UX خوب بهره می برند، شانس بسیار بیشتری در کسب رتبه بهتر در گوگل خواهند داشت. چرا که یک سایت با طراحی خوب است که کاربر را برای مدت طولانی ‌تری در خود پاگیر می‌ کند و گوگل نیز خیلی زود متوجه این حضور پررنگ، فعال و طولانی مدت کاربر در سایت شده و این ‌طور برداشت می‌ کند که این سایت خدمات خوبی را به کاربر ارائه می ‌کند که او را برای مدت طولانی ‌تری در خود نگه داشته است. پس به آن رتبه بهتری اعطا می‌ کند. برای دریافت خدمات مشاوره طراحی سایت با مهندس پویا قندی تماس بگیرید.

استاندارهای گوگل برای تشخیص UX

از جمله استانداردها و معیارهایی که گوگل برای سنجش میزان UX به آن توجه می کند موارد زیر است.

  • سرعت سایت

سرعت اجرا شدن باید بالا و مناسب باشد دراین صورت کاربر تجربه کاربری لذت بخشی از بازدید سایتبه کسب می کند.

  • رسپانسیو

سایت را باید به گونه ای ایجاد کنید که قابلیت نمایش در تمام دستگاه ها را از جمله موبایل و تبلت وجود داشته باشد.

  • چگونگی تولید محتوا

برای UX خوب باید محتوایی را تولید کنید که تمام نیازهای کاربر را پاسخگو باشد، تکراری و کپی نباشد و به اندازه ایی کامل و مفید باشد که کاربر متن شما رو به اشتراک بزارد، تمرکز خود را بر روی این مورد بزارید که هر محتوایی را باید در چه ساعتی و در چه زمانی منتشر کنید تا برای کاربران خوشایند باشد.

  • بررسی لینک های داخلی

لینک های داخلی هم ممکن است پیوندی بین صفحات ایجاد کنند و کاربران را به صفحه های دیگر سایت هدایت کنند تا بتوانند از اطلاعات مفید سایر صفحات شما بهره مند شوند. این نتیجه یک UX خوب است.
توجه به این استانداردها در امر طراحی UX سبب می شوند تا شما در گوگل و سایر موتورهای جستجو امتیاز بیشتری بگیرید و پررنگ تر شوید.

ابزارهای طراحی UX

در حقیقت نرم افزارهای متعددی را می ‌توان در دنیای اینترنت یافت که برخی رایگان هستند و برخی همراه با اشتراک‌ های ماهانه از راه می ‌رسند. شمار این ابزارها آنقدر زیاد است که گاهی طراحان به سختی می ‌توانند تشخیص دهند که کدام مورد بیشترین سازگاری را با نیازهای آن‌ ها دارد. اما برای اینکه برداشتن نخستین گام ‌ها آسان ‌تر شود، در ادامه به محبوب ‌ترین و ارزشمندترین ابزارهای طراحی UX می ‌پردازیم:

  • نرم‌افزار Adobe Fireworks

به متخصصین UX امکان می‌ دهد که عناصر گرافیکی صفحات وب خود را پیاده سازی کنند، بدون اینکه به سراغ کدنویسی بروند یا مجبور به طراحی ریزترین جزئیات باشند. قابلیت فشرده سازی تصاویر نقطه قوت این ابزار به حساب می آید.

  • نرم‌افزار Adobe XD

به کمک آن می ‌توانید به طراحی UX مشغول شوید. در میان تمام این موارد Adobe XD از همه معروف تر و محبوب تر است.

  • Axure

یک نرم افزار طراحی UX دیگر است که به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار گرفته است. در این پلتفرم می ‌توان ویژگی های گوناگون را یافت و از جمله آن‌ ها باید به امکان ساخت پروتوتایپ و وایرفریم اشاره کرد. این ابزار به شما در ساخته نقشه‌ های سایت و جریان ‌های کاربری یاری می ‌رساند.

  •  Adobe Illustrator
  • Sketch
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.